Hrana kao kultura
Original price was: €9,00.€6,75Current price is: €6,75.
Nema na zalihi
Težina | 178 g |
---|---|
Format | 13 × 20 cm |
Autor | |
Izdavač | |
Mjesto izdanja | Zagreb |
Godina | 2011 |
Broj stranica | 149 |
Uvez | Meki |
Stanje knjige | Vrlo dobro |
„Govoriti o mediteranskoj prehrani (u jednini) svojevrsna je metafizička apstrakcija koja zanemaruje krajnju razovrsnost okolnosti koje je sama geografija, a da ne spominjemo povijest, stvorila u regijama kao što su, na primjer, Provansa i Libanon, Tunis i Dalmacija, Sicilija i Egipat. Mnogi faktori koji tvore takozvanu mediteransku prehranu rezultat su nedavnih kulturnih razmjena između svijetskih kontinenata i regija. Azija i Amerika, kao i Afrika i Europa, bile su presudne u određivanju obilježja prehrambenog sustava koji ustaljeno nazivamo mediteranskim.“ Knjiga predstavlja popularni kulturnopovijesni pregled odnosa čovjeka prema vlastitoj ishrani kroz komparativnu analizu stalnih mjena u povijesti europske (s naglaskom na mediteransku) prehrane. Hrana se u ovoj knjizi originalno prikazuje i kao univerzalno sredstvo komunikacije, kroz svjetska otkića i putovanja koja su stoljećima raznim kulturama donosila nove začine, namirnice i jela koja su iz korijena mijenjala naše navike i stil života.