Rudolf Steiner

Dinamičko-biološka prehrana : Duhovna znanost o prehrani

18,00

Na zalihi

Težina 232 g
Format 15 × 23 cm
Autor

Izdavač

Mjesto izdanja

Zagreb

Godina

2008

Broj stranica

146

Uvez

Tvrdi

Stanje knjige

Vrlo dobro

SKU: 100547 Kategorija:

Knjiga sadrži predavanja dr. Rudolfa Steinera, održana početkom 20. stoljeća u razdoblju od osamnaest godina (od 1906. do 1924.) koja su izdvojena iz tematski potpuno različitih ciklusa. Dr. Rudolf Steiner je već od samog početka svog djelovanja isticao važnost prehrane. Iako je prehrana bila nezaobilazna tema mnogih njegovih ciklusa predavanja i seminara iz najrazličitijih područja, prijelaz u duhovni svijet ga je spriječio da okupi znanstvenike iz područja prehrane, koji bi istodobno bili i duhovno-znanstveno školovani da bi mogli postaviti temelje za proučavanje prehrane s duhovno-znanstvenog stajališta. Naravno, bilo bi mnogo jednostavnije i manje zahtjevno za našu stvarnost da je bio osnovan i studij prehrane, kao što je to bilo učinjeno za danas već renomirane studije, primjerice, pedagogije, medicine, poljoprivrede, glume, plesa, slikarstva, itd. No, za njegovog života znanost o prehrani nije postojala. Usprkos našem, potpuno drukčijem duhu vremena, njegova mnogobrojna predavanja još i danas inspiriraju mnoge stručnjake, ali i laike, na proučavanje prehrane s duhovno-znanstvenog stajališta i na njezinu praktičnu primjenu. Zašto čovjeku treba duhovno-znanstveni uvid u vlastitu prehranu? Odabrana predavanja, kao uostalom i ukupno djelo dr. Rudolfa Steinera, ukazuju na vrlo važnu činjenicu a to je da se do takvog uvida dolazi sagledavanjem cjeline u njezinom razvoju, uvažavajući jednako materijalni (osjetilni) svijet kao i duševno-duhovni (nadosjetilni). Za to je potrebno, osim sustavnoga strpljivog školovanja, osnažiti mišljenje pomnim promatranjem života. Iako svaki pojedinac ima mnoga nadosjetilna iskustva, iako svatko od nas prepoznaje radost u duši i snagu duha, gotovo cjelokupni svjesni dio života okrenut je materijalnom, osjetilno-vidljivom svijetu. No, čovjek pokazuje i sve veću spremnost da upozna sebe kao biće koje istodobno živi u oba svijeta. Možemo reći da je sagledavanje prehrane s duhovno-znanstvenog stajališta na samom početku, iako su u proteklih gotovo sto godina napisane brojne knjige iz tog područja. Iza hrane kao i iza svega materijalnog jest duhovno, ono duhovno koje je stvaralo i oblikovalo njezin materijalni dio. Tako različitom hranom primamo različito, njoj pripadajuće duhovno pa je bez uvida u to duhovno, skriveno, naše znanje o prehrani nepotpuno. Takvo sagledavanje prehrane unosi potpuno novi element u dosadašnja znanja; njime prehrana postaje znatno važnija i pojedincu i društvu. Stoga će se knjigom okoristiti ponajprije oni čitatelji koji ne traže gotova rješenja, već žele graditi osobni dinamički odnos prema prehrani. Od prvih predavanja do danas zaživjele su mnoge grane znanosti, otkriveni su mnogobrojni esencijalni sastojci hrane, nepoznati u ono doba, a bez kojih je vrlo teško čovjeku današnjice govoriti o prehrani. Mnogo toga se promijenilo, moglo bi se reći zastarjelo. Mnogo toga spomenutog iznenađujuće podsjeća na našu današnjicu, primjerice, gledište tadašnjeg vremena prema materijalnom, uvažavanje i oslanjanje isključivo na fizička osjetila, pomodarstvo u prehrani, pitanje vegetarijanstva, što je to prirodno, a što zdravo. No, još više toga čeka da bude otkriveno. Čovjek mora tek otkriti snage koje mu prilaze iz duhovnog svijeta te kakvo značenje za život na Zemlji one mogu imati. Stoga sagledavanje prehrane s duhovno-znanstvenog stajališta zapravo pripada budućnosti.