Lidia Bastianich

Lidijin lonac, tava i zdjela

24,99

Na zalihi

Težina 879 g
Format 21 × 21 cm
Autor

Izdavač

Mjesto izdanja

Rijeka

Godina

2025

Broj stranica

216

Uvez

Tvrdi

Stanje knjige

Nova

SKU: 108493 Kategorija:

Ponekad želite skuhati nešto iza Čega ne ostaje hrpa prljavog posuđa. Zato smatram da kuhanje u jednom ili dva lonca, tave ili zdjele ima smisla. To su jednostavna jela koja se pripremaju u gusanoj teći, na limu za pečenje ili u loncu za tjesteninu. Neki ljudi misle da se izraz “iz jednog lonca” odnosi samo na jela koja se kuhaju u jednoj posudi, ali ja na to gledam malo šire: za kuhanje će vam vjerojatno trebati jos poneka zdjela ili tanjur. No, u ovoj su knjizi neka od nedvojbeno meni najdražih jela koja su prilagodena jednostavnom kuhanju s minimalnim brojem lonaca i tava, a da pritom nisu izgubila na okusu. To su klasična talijanska jela, na primjer Ljetni rižoto od rajčcica i bosiljka s mozzarellom (str. 111), Kratko pirjana piletina u balzamičnom octu (str.181), Gusta riblja juha alla Matalotta (str. 117), Gratinirana pileća prsa s gljivama i rajčicama (str. 162) i Gratinirani svinjski file s patlidžanima i tikvicama (str. 167). Kreiranje jednostavnih jela koja stvaraju minimalan nered u kuhinji je izazov u kojem uživam kao chef. Osjećam se poput skladatelja koji piše simfoniju. Takav način kuhanja daje mi izvrsnu priliku razmišljati o slojevitosti okusa. Počinjem odabirom sastojaka za koje mislim da će kuhanjem stvoriti harmoniju, a moram voditi računa i o tajmingu, najvažnijem elementu kuhanja u jednom loncu, tavi ili teći. Kada treba dodati određeni sastojak? Koliko dugo se sastojci kuhaju zajedno? Kako će svaka pojedina tekstura pridonijeti dovršenom jelu? Pripremanje obroka u jednom do dva lonca po mnogočemu je temeljan način kuhanja, no istodobno je i jako raznolik. Neka jela se kuhaju duže, poput juha u kojima se tvrdi komadi mesa prvo pirjaju, ili se u njima kuha korjenasto povrće, no ima tu i puno brzinskih jela koja su, unatoč kratkoj pripremi, vrlo ukusna. Ovi recepti teže biti uravnoteženi, u njima ima povrća, mahunarki i mesa, što obrok čini zdravim. A napose su zgodna jer se na kraju pere manje posuđa!