Milisav Gavrilović

Šljiva – gajenje i prerada

6,00

Na zalihi

Težina 104 g
Format 15 × 21 cm
Autor

Izdavač

Mjesto izdanja

Beograd

Godina

1973

Broj stranica

72

Uvez

Meki

Stanje knjige

Vrlo dobro

SKU: 105789 Kategorija:

Jugoslavija proizvodi 28% evropske, a 18% od ukupne svetske proizvodnje plodova šljiva. Posmatrano u jugoslovenskim razmerama, šljiva je među voćnim vrstama daleko na prvom mestu. Ona je oduvek bila vodeća voćna vrsta u našem voćarstvu, mada ranije znatno više nego danas. Vodeće mesto našeg šljivarstva u svetskom i jugoslovenskom voćarstvu ne može se smatrati rezultatom stihije, jer je šljiva tu ulogu zauzimala već duži niz godina, pa i danas zauzima. Razlozi ovako dominantnog položaja šljive u našem voćarstvu su mnogobrojni, ali se, uglavnom, mogu svesti na: 1. Zemljišni i klimatski uslovi u centrima proizvodnje Srbije i Bosne su pogodniji za šljivu nego za jabuku i druge voćne sorte. Sko- ro da u svetu nema povoljnijih uslova, posebno na tako širokom pro- storu. 2. Šljiva postavlja manje zahteve u pogledu zemljišta, klime 1 agrotehnike, pa zato u ekstenzivnijim uslovima gajenja redovnije rađa od jabuke i drugih vrsta krupnog voća. 3. Šljiva se lakše, jednostavnije i jevtinije razmnožavala, jer su proizvođači sami proizvodili sadnice. 4. Problem realizacije plodova šljiva i njenih prerađevina nikada se, praktično, nije postavljao. Praktično, skoro da nijedan kilogram šljive nije bačen propao, dok to nije bio slučaj sa plodovima drugih vrsti voća. Ranije je jedino šljiva imala komercijalan karakter, 5. Znatne količine svežih šljiva (oko 25.000 t) i suvih (20 30,000 t) nalazile su plasman na inostranim tržištima. 6. Sve količine šljiva mogu se dosta jednostavno preraditi u domaćinstvu. 7. Što domaće tržište nije moglo da konzumira veće količine plodova drugih vrsta. Blagodareći navedenom, a posebno orijentaciji na požegaču, visoko-kvalitetnu sortu kombinovanih svojstava, postali smo najpoznatiji pro« izvođači šljive u svetu. Pored navedenog, od šljive i njenih proizvoda ostvarivala su se, a delom se i danas ostvaruju, znatna devizna sredstva. Šljiva predstavlja zdravu, jevtinu i prisutnu dopunsku hranu i pogodan izvor prihoda brojnih seoskih gazdinstava. Ona ima pored hranljivog, i veoma izraženo terapeutsko dejstvo poboljšava varenje, aktivan rad creva. Sa razvojem tehnike i tehnologije, sve veći značaj, pored šljive, dobijaju i druge vrste voća, što je i prirodno. Ali, takođe, sa uvođenjem u proizvodnju novih, savremenih sorti i savremenije agrotehnike privredna vrednost šljive treba da se znatno poveća. SADRŽAJ ZNAČAJ, POREKLO I OSOBINE ŠLJIVE Privredni značaj Hranljiva i tehnološka vrednost Poreklo šljive Istorijski razvoj šljivarstva Morfološke i fiziološke osobine NAČINI RAZMNOŽAVANJA I PODLOGE ZA ŠLJIVU Razne sorte šljiva Sorte šljiva kombinovanih svojstava Sorte za preradu PODIZANJE I NEGA ZASADA ŠLJIVE Podizanje zasada Nega zasada šljiva ĐUBRENJE I NAVODNJAVANJE Đubrenje zasada šljive Navodnjavanje zasada šljive OREZIVANJE ŠLJIVE Orezivanje mladih stabala Orezivanje rodnih stabala ZAŠTITA ŠLJIVE OD BOLESTI I ŠTETOČlNA BERBA I PAKOVANJE ŠLJIVA PRERADA ŠLJIVE Proizvodnja i čuvanje rakije Proizvodnja i čuvanje suvih šljiva Spravljanje pekmeza, džema. marmelade, kompota i slatka Sorte šljiva plodovi na korici: 1. Požegača, 2. Čačanska rana, 3. Italijanka. 4. Aženka 5. Stenlej