Jack Turner

Začini : povijest jednog iskušenja

12,00

Nema na zalihi

Težina 1068 g
Format 16 × 24 cm
Autor

Izdavač

Mjesto izdanja

Zagreb

Godina

2009

Broj stranica

387

Uvez

Tvrdi

Stanje knjige

Vrlo dobro

U ovoj knjizi Jack Turner istražuje razdoblje od antike do renesanse, kada se ono što danas držimo običnim dodatkom prehrani mjerilo zlatom i krvlju. Začini su davali pitkost kiselim srednjovjekovnim vinima, prikrivali zaudaranje mrtvaca i služili kao afrodizijaci za prvu bračnu noć. Bili su neophodni u kuhanju, medicini, bogoslužju i umijeću ljubavi, vjerovalo se da imaju čarobne moći, a bili su tako dragocjeni da su se često držali pod ključem. Nekima su začini predstavljali raj, drugima put u propast, ali bili su jaki simboli bogatstva i moći, a želja za njihovim posjedovanjem gonila je istraživače na put oko svijeta – i na divljaštvo. Glad za začinima poticala je izniman, neusporediv izljev energije prilikom rođenja modernog svijeta, ali i stoljećima, čak tisućljećima prije toga. Radi začina ljudi su stjecali i gubili bogatstva, gradili i rušili carstva, pa čak i otkrili novi svijet. Tisućama godina ta je glad putovala planetom i uspjela ga promijeniti. Kad su ti temeljito istočnjački proizvodi stigli na Zapad, začini su već imali vlastitu povijest bremenitu značenjem, po kojoj se mogu usporediti samo sa šačicom drugih namirnica, a težinu i bogatstvo njihove tradicije mogu nadmašiti samo kruh (Kruh naš svagdanji daj nam danas), sol (vi ste sol zemlje) i vino (u vinu je istina – ali vino je i napitak smrti, života, varke i neumjerenosti, koji ismijava ili razotkriva čovjeka). Ipak, simbolika koju su imali začini raznolikija je, punija dvosmislenosti nego što bismo zaključili iz tih usporedaba. Kad su začini dolazili brodom ili karavanom s Istoka, donosili su vlastiti nevidljiv teret, vreću punu odjeka, mitova i maštarija, teret koji je nekima bio jednako odbojan kao stoje druge privlačio. Tisućama godina začini su nosili cijeli svežanj moćnih poruka, zbog kojih su ih ljudi voljeli ili mrzili. Objasniti zašto je tako, kojim su putem začini stekli svoj teret – to je svrha ove knjige. Knjiga počinje kratkim opisom onoga što povjesničari zovu utrkom za začinima, onih uzbudljivih desetljeća na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće, kad je Europa uložila zbilja iznimnu energiju u potragu za začinima. Poglavlja u nastavku razmatraju glavne osobine one želje koja je nadahnjivala tu potragu, s gledišta kuhanja, seksa, medicine, magije i gađenja – nepca, tijela i duha. Epilog se bavi nekima od razloga zbog kojih su začini pali u nemilost te kako su izgubili na cijeni i srozali se na ono što su danas: pomalo egzotičan dodatak prehrani. Prateći začine po kontinentima, kroz književnost, povijest i mitologiju, Turnerovi Začini su priča o iznenađujuće velikom utjecaju začina na ljudske želje i postupke.